Institut Valencià de la Musica

Generalitat Valenciana

Evento 

Título:
Orfeó Universitari de València Francesc Valldecabres, director
Cuándo:
30.06.2012 22.30 h
Dónde:
Centre del Carme - Valencia
Categoría:
Serenatas musicales en el claustro

Descripción

Orfeó Universitari de València
Francesc Valldecabres, director

dissabte, 30 de juny de 2012
22:30 h
Centre del Carme; C/ Museu, 2, 46003 València.
Entrada gratuïta amb invitació que cal recollir a partir d'una hora abans del començament.

 

PROGRAMA

I

Músiques d'ahir i músiques de hui?

Tocatta Claudio Monteverdi
(1567-1643)
Lasciate i monti Claudio Monteverdi

Lamento della ninfa Claudio Monteverdi

Damigella tutta bella Claudio Monteverdi

Ave Maria Igor Stravinsky
(1882-1971)
Missa Igor Stravinsky

I Kyrie
II Gloria
III Credo
IV Sanctus
V Agnus Dei
Immaculada Palmí, soprano
Isabel Marí, alt
Jesús Navarro, tenor
Sebastià Peris, baríton

Grup de Cambra del Conservatori Superior de Música de València: Sonia Rufino i Blanca Belsa, oboès; Javier Bezarés, corn anglès; Rosa García i Aitor Aleixandre, fagots; Salvador Berenguer i Càndid Sancho, trompetes; Francesc Estarlich, Diego García i David Alonso, trombons.

 

II

Tres bromes musicals
Ecco Orlando di Lasso
(1532-1594)
Solfeggio Arvo Pärt (1935- )
Contraponto bestialle alla mente Adriano Banchieri
(1568-1634)

Paraules
Vier Quartette op. 92 Johannes Brahms
(1837-1897)
I O schöne Nacht! text: George Friedrich Daumer
(1800-1875)
II Spätherbst text: Hermann Allmers
(1821-1902)
III Abendlied text: Christian Friedrich Hebbel
(1813-1863)
IV Warum? text: Johann Wolfgang von Goethe
(1749-1832)

Més enllà de l'Atlàntic
Introducción al ángel Astor Piazzolla
(1921-1992)
La muerte del ángel Astor Piazzolla

La resurrección del ángel Astor Piazzolla

Primavera porteña Astor Piazzolla


Arturo Barba, piano

ORFEÓ UNIVERSITARI DE VALÈNCIA
Francesc Valldecabres Sanmartín, direcció


ORFEÓ UNIVERSITARI DE VALÈNCIA
Fundat el 1947 per Jesús Ribera Faig, està format per estudiants, graduats i professors de la Universitat de València i de la Universitat Politècnica de València. Des de 1972 fins al desembre de 1997 va estar sota la direcció musical d'Eduardo Cifre Gallego i des del gener de 1998 fins a l'octubre de 2004, sota la de Josep Ramon Gil Tàrrega. Des del 2005 fins al 2011 el seu director ha estat Constantino Martínez Orts, i des del gener de 2012 el director titular és Francesc Valldecabres Sanmartín.
Les seues activitats es realitzen amb el patrocini del Patronat d'Activitats Musicals de la FGUV i el Santander, i gràcies a la col•laboració de la UV, la UPV, l'Institut Valencià de la Música i l'Ajuntament de València.
Com a cor universitari destacat, tant en l'àmbit nacional com internacional, l'Orfeó Universitari de València ha obtingut el primer premi en totes les edicions del Concurs Nacional de Cors Universitaris i ha estat seleccionat entre els millors del món per participar en els festivals internacionals de cors universitaris celebrats a Lille (1956), Nova York (1965), Coïmbra (1973), Manila (1979), Roma (1984), Poznan (2003), etc. Ha aconseguit premis en els concursos de Llangollen i Knocke, i en 1984 el primer premi en el Concurs Internacional de Cors Universitaris celebrat a Pardubice (República Txeca). En aquest festival va obtenir en 1988 el premi al millor cor en les seues deu edicions i hi va ser invitat com a cor d'honor en 1994. Ha estat guardonat amb el premi del jurat en el Festival Vivace 2001 de Veszprém (Hongria), amb la medalla de plata per a cor mixt en els Choir Olympic Games 2006 de Xiamen (Xina) i amb el primer premi d'havaneres i del públic en el LIII Certamen Internacional d'Havaneres de Torrevella 2007.
Ha realitzat gires per França, Alemanya, Itàlia, Bèlgica, Suïssa, la República Txeca, Hongria, Àustria, Portugal, Rússia, els EUA, l'Índia, Filipines, la Xina, etc. Ha enregistrat discos de música coral dels estils més variats i posseeix la màxima condecoració universitària amb caràcter col•lectiu i la Fulla de Llorer de la Cultura de l'Associació València de la Premsa.
Durant el curs 2007-2008, l'Orfeó Universitari de València va commemorar el 60 aniversari de la seua fundació i, al mateix temps, de treball musical sense interrupció, la qual cosa el convertia en l'agrupació universitària més antiga d'Espanya. En reconeixement d'aquesta tasca va ser guardonat amb la Distinció de l'Orde de Jaume I l'any 2008, l'Alta Distinció de la Generalitat Valenciana a l'octubre de 1997 i la Medalla d'Or de la ciutat de València al juny de 1998; així mateix, se li va reconèixer la seua brillant trajectòria en les universitats valencianes amb la concessió de la Medalla de la Universitat de València i la Medalla de la Universitat Politècnica de València. En reconeixement de la seua trajectòria i importància en la cultura musical valenciana, li ha estat atorgada, en 2010, la Medalla al Mèrit en les Belles Arts per la Reial Acadèmia de Sant Carles de València.

Ha interpretat més de seixanta obres simfonicocorals, entre les quals: Missa de la Coronació de W.A. Mozart, Carmina burana de C. Orff (estrena a Espanya), Aleksandr Nevskij de S. Prokofiev (estrena a Espanya), Infància de Crist d'H. Berlioz (estrena a Espanya) Magníficat de J.S. Bach, De profundis d'O. Esplà (estrena mundial), Te Deum de Z. Kodaly (estrena a Espanya), Trenhi d'I. Stravinski (estrena a Espanya), El cant dels boscos de D. Xostakóvitx (estrena a Espanya), Catuli Carmina de C. Orff (estrena a Espanya), Gloria d'A. Vivaldi, Missa núm. 3 en fa menor d'A. Bruckner (estrena a Espanya), Gloria de F. Poulenc (estrena a Espanya), Simfonia dels psalms d'I. Stravinski, Cantata txeca de B. Smetana (estrena a Espanya), Les estacions de J. Haydn, Te Deum de C. Cano (estrena absoluta), Missa Solemnis de J. Lammerz (estrena absoluta), Chichester Psalms de L. Bernstein (estrena a Espanya), Rèquiem d'A. Dvořák, La Creació de J. Haydn, L'adéu de Lucrècia Borja de Carles Santos (estrena absoluta), Rèquiem de Mozart; etc.
Des de 1992 coorganitza el Festival Internacional de Cors Universitaris (FICU). Aquest festival té per objectiu difondre la música coral provinent dels àmbits no professionals universitaris, on ha tingut i té una gran tradició. Fins al moment, l'Orfeó Universitari de València ha organitzat quatre edicions del FICU (al setembre de 1992, 1994, 1996 i 2000), en les quals han participat més de seixanta corals universitàries de tot el planeta.
Quant a la música per a cinema, l'Orfeó Universitari va participar a l'octubre de 2005 en el festival Greenspace de Heineken sota la direcció de Roque Baños, interpretant diverses peces de la seua composició, de pel•lícules com Frágiles, El corazón del guerrero o Goya en Burdeos, entre d'altres.
En els últims anys ha participat en edicions realitzades d'El Messies participatiu, que ha organitzat l'Institut Valencià de la Música amb el patrocini de la Fundació La Caixa.
Al desembre de 2008 va interpretar amb gran èxit l'obra Stabat mater d'A. Dvořák junt amb l'Orquestra de València i sota la direcció de Virginia Martínez, concert colofó del seixanta aniversari de l'Orfeó Universitari de València.
Al juny de 2011 va interpretar Les campanes de Rakhmaninov junt amb l'Orquestra de València, sota la direcció de Yaron Traub, en un concert d'abonament al Palau de la Música com a cloenda de temporada.


FRANCESC VALLDECABRES SANMARTÍN, director

Quart de Poblet (l'Horta, València), 1980. Inicia els seus estudis a l'Escola Coral de Quart de Poblet amb C. Contreras i els prossegueix al Conservatori de València, on obté les titulacions de piano (M. Álvarez-Argudo, E. Baró), composició (F. Tamarit, R. Pastor), les titulacions superiors de direcció d'orquestra (M. Galduf, premi extraordinari), direcció coral (E. Cifre, menció d'honor), solfeig-acompanyament (E. Montesinos, menció d'honor) i estudia clavecí amb R. Madrid i V. Ros. És màster d'Estètica i Creativitat per la Universitat de València i a hores d'ara realitza un màster de Direcció Coral al Conservatori de Rotterdam (W. Mandemaker), on el curs 2010-11 treballà com a professor de cor.
Completa la seua formació amb cursos i classes de direcció amb S. Mas, J. L. Martínez, M. Noone, D. Ham, N. Nozzy, L. Tao, L. Vilamajó, H. Leenders, P. Vañó, de música antiga i clavecí amb C. García-Bernalt, N. Peres da Costa, M. L. Cortada, M. Schultheiss, M. Molina, C. Mena i d'improvisació amb R. Belda i E. Molina. Ha estat seleccionat per realitzar dues classes magistrals de direcció impartides per F. Bruggen amb l'Orchestra of the 18th Century i A. van Beek amb l'Orchestre d'Auvergne.
Ha col•laborat com a continuista, pianista i corepetidor amb Laurens Collegium Rotterdam, Turiae Camerata, Capella Saetabis (amb la qual ha enregistrat tres discos de barroc valencià com a continuista i director assistent i d'altre amb Les Consolations de J. J. Rousseau per a la UJI, UA, SEdeM i MuVIM, Laurenscantorij Rotterdam, Ensemble Cabanilles, Codarts Chamber Choir, La Escaramuza, Orquestra Ciutat de Torrent, Orquestra del Conservatori Superior de Música de València, Capella de Sant Esteve, l'Almodí Cor de Cambra i solistes com J. Gericó, P. Moral, A. Barba, etc. És continuista del grup Música Trobada, amb el qual ha enregistrat com a director el disc Joan Cabanilles, la música d'un temps (ASSISI, IVM) i del qual es farà la presentació al gener en un concert per a la Societat Filharmònica (Palau de la Música de València).
Ha estat director de la Coral de la Universitat d'Alacant (2007-2010), l'Orfeó d'Aldaia (1999- 2010), director assistent del Cor Jove dels Països Catalans (2011), i director del Grup Ricercare des de 2005. Ha dirigit més de tres-cents concerts corals i simfonicocorals i el seu repertori dirigit abasta des del Requiem de Victoria o les ensalades de Fletxa fins a la Missa Brevis i els Chichester Psalms de Bernstein o els Carmina Burana d'Orff, tot passant per Funeral Sentences, Welcome to all the pleasures i Come ye sons of art de Purcell, la Messe de Minuit de Charpentier, les Misses K.220, K.65 i Rèquiem de Mozart, Rèquiem de Fauré, la Cantata de Sant Nicolau de Britten, Cantates BWV150, BWV118 i BWV4 de Bach, Alles was ihr tut i Jesu meine Freude de Buxtehude, Missa en Sol Major de Schubert, Zigeunerlieder i Nous Valsos d'Amor de Brahms, Cançons espanyoles de Schumann, la Missa de Perot i El Betlem de la Pigà de M. Salvador, obres corals a capella de Janequin, Monteverdi, Gesualdo, Duruflé, Stravinski, Fauré, Haydn, etc. Ha preparat les parts corals d'obres com Die Lustige Witwe, La Vida Breve, Danses Polovtsianes, etc. per a directors com J. Fabra, M. Ignat, C. Soler o P. Vañó.
Interessat pel patrimoni valencià, ha transcrit i recuperat nombroses obres del s. XVIII de Pradas, Morera, Vidal i amb una menció especial a l'aldaier P. Fuentes (1721-1768), els seus Misereres i villancets. A més, ha estrenat obres dels compositors valencians P. de Luis i J. Sanz.

Ha estat director artístic del cicle de música vocal La Veu al Bon Temps (2000-2011) de l'Ajuntament d'Aldaia.
En el vessant pedagògic ha compost, junt amb J. Blanch, el conte musical per a narrador, cor i orquestra El fumigador d'estreles (estrenat al Palau de la Música de València en 2005), ha format part de l'equip de direcció musical en enregistraments com Suite de Navidad de J. Debón, Cançons de Nadal 3 de la Conselleria d'Educació o les Audicions per a Escolars de l'Auditori de Torrent (2001-2010). És coautor, junt amb Fina Guasp i Ferrer Ferran, dels vuit llibres de Llenguatge Musical Fortissimo (Rivera Editores).
Pertany, per oposició, al cos de professors de música i arts escèniques de la Generalitat Valenciana en les especialitats de Llenguatge Musical (2004) i Cor (2008), i actualment és professor del Conservatori Professional de València.

Lugar

Lugar:
Centre del Carme   -   Sitio Web
Calle:
Museo, 2
CP:
46003
Ciudad:
Valencia

Descripción

Dirección: C/ Museo, 2 46003 Valencia (Valencia)
Horario: Lunes cerrado. De Martes a Domingo de 10:00h a 20:00h
Centralita: 963152024
Web: http://www.consorciomuseos.es
Servicios:
Accesos:
Lineas emt:
Lineas Metro:
Comentarios:
El Centre del Carme es un antiguo convento que junto a la iglesia del Carmen de Valencia conforman un particular conjunto arquitectónico de gran complejidad, debido a las numerosas reformas sufridas desde su fundación en 1281. A la lógica dinámica de reformas operada en un monasterio a lo largo de varias centurias deben unirse las transformaciones subsiguientes a la Desamortización para cambiar su funcionalidad como Museo y Academia de San Carlos, y posteriormente Escuela de Bellas Artes y Escuela de Artes y Oficios Artísticos hasta 1986.Tras la necesaria rehabilitación de parte del antiguo convento, realizada desde 1989, es en la actualidad un centro multidisciplinar que acoge distintas manifestaciones artísticas y también sede del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana. El Carmen, edificio singular que, además de constituir uno de los escasísimos conjuntos monacales completos con elementos de fundación medieval que subsisten en tierras valencianas, es sobre todo un perfecto muestrario de la historia de la arquitectura en Valencia. En este sentido, son de destacar importantes puntos de referencia arquitectónica: el refectorio, la sala capitular, el dormitorio y el claustro gótico como elementos medievales datados en los siglos XIV y XV; el claustro renacentista del siglo XVI; obras académicas del siglo XVIII como la fachada de la calle Museo, de José Gascó, y finalmente las salas museísticas de principios del siglo XX de Luis Ferreres y Javier Goerlich.

 

 

Nota legal - © Copyright 2014. CulturArts - Generalitat Valenciana.