Institut Valencià de la Musica

Generalitat Valenciana

Evento 

Título:
Música Clásica. Disparate cómico-lírico en un acto
Cuándo:
07.06.2009 
Dónde:
Teatre Auditori Agustí Soler i Mas - Navarcles
Categoría:
Año Ruperto Chapí

Descripción

ÒPERA CÒMICA DE BARCELONA

Presenta

Música Clásica
Disparate cómico-lírico en un acto


Sarsuela estrenada al Teatro de la Comedia de Madrid el 20 de setembre de 1880

Llibret: José Estremera
Música: Ruperto Chapí

Adaptació i direcció: Viviana Salisi i Artur Arranz


Òpera Còmica de Barcelona, companyia lírica nascuda sota els auspicis de l'Associació d'Amics de l'Òpera de l'Hospitalet, neix amb la voluntat de muntar espectacles lírics de petit format per a ser representats en espais petits i singulars, que permetin una gran proximitat entre el públic i l'espectacle en un ambient d'intimitat.

Volem donar a conèixer tot un repertori pràcticament desconegut a casa nostra: el de la sarsuela còmica de curta durada (els anomenats "juguetes cómico-líricos") i el de la petita opereta bufa. Hi ha nombrosos títols d'aquest divertit i esplèndid repertori que són pràcticament inèdits a Barcelona i a Catalunya. Volem muntar aquestes obres en versions per a piano o per a petit conjunt instrumental, en produccions professionals, senzilles, rigoroses i efectives, ben interpretades i ben cantades.

Aquestes delicioses obres, que acostumen a tenir una duració aproximada d'una hora, compten amb moments lírics destacats -alguns molt coneguts- i estan plenes de divertits embolics, de veritables troballes còmiques i situacions vodevilesques que, remarcades per l'enginy musical espurnejant dels seus autors, fan riure i gaudir avui tant com quan van ser estrenades, proporcionant a l'espectador moments d'autèntica felicitat.

Aquesta poc coneguda petita sarsuela bufa pertany a l'anomenat género chico -breu- del teatro por horas, modalitat empresarial d'exhibició teatral que va triomfar al Madrid de finals del s. XIX i que va permetre l'accés als teatres de les classes populars. Consistia en oferir cada nit, per un preu d'entrada molt econòmic cadascuna, fins a quatre peces curtes diferents d'una durada màxima d'una hora.

Conté una espurnejant música de Ruperto Chapí que cita amb gràcia diverses obres molt conegudes de grans compositors: el scherzo del Septimino de Beethoven i un tema de la sisena simfonia Pastoral, dos temes d'El somni d'una nit d'estiu de Mendelssohn i la marxa solemne del cor de bisbes de L'Africaine, de Meyerbeer, òpera molt representada llavors. Fou el seu primer gran èxit com a compositor de sarsuela.

L'argument aborda el tema de la música dintre de la música de forma divertida i esbojarrada -anticipant l'astracán de Muñoz Seca- i gira entorn de la disputa entre un pare sever, baix cantant de capella i amant fervorós de la música clàssica, i la seva jove filla, cantaora aficionada i amant de la copla popular. Don Tadeo (baix baríton) vol instruir musicalment la seva filla i trobar-li un bon pretendent entre els músics que coneix però Francisca, (mezzosoprano) que no mostra cap interès pel solfeig, ja té un amant secret, Cucufate (tenor): un jove estudiant que, sense coneixements musicals, enganya el pare fent-se passar per compositor i empresari i obté finalment el seu consentiment per casar-se amb la noia.

En aquesta versió que presentem hem modificat i actualitzat en gran part els diàlegs originals i hem afegit, per aconseguir un espectacle d'una hora de durada, una cançó sacra i tres fragments de dues sarsueles dels mateixos autors: les famoses carceleras i un duo de Las hijas del Zebedeo (1889) i un tercet de La Czarina (1892).

 

Any 2009, any del Centenari de la mort de Ruperto Chapí (1851-1909)

 


FUNCIONS DE MÚSICA CLÁSICA DE CHAPÍ PRIMER SEMESTRE DE 2009
20/02/2009
Ripollet

21/02/2009
Santa Susanna

22/02/2009
Sant Feliu de Llobregat

01/03/2009
El Prat de Llobregat


24/04/2009
Sant Fruitós de Bages

26/04/2009
Castellar del Vallès

27/04/2009
Martorell

07/06/2009
Navarcles

15/06/2009
Igualada

21/06/2009
L'Hospitalet

27/06/2009
Rubí

14/08/2009
Pineda de Mar

 

Lugar

Lugar:
Teatre Auditori Agustí Soler i Mas
Ciudad:
Navarcles

Descripción

Lo siento, no hay una descripción disponible

 

 

Nota legal - © Copyright 2014. CulturArts - Generalitat Valenciana.